Slädhundsstil

Att tävla i hundspann blir mer och mer populärt i Sverige. Många av de som blir bitna provar på det för första gången under en semester i fjällen, eller på ett företagsevent. Det är dock en sport som passar för alla åldrar, vilket gör att en hel familj kan tävla tillsammans. Män och kvinnor tävlar i samma klass, så det är också en jämställd sport.

Många olika hundraser kan användas till slädhundskörning. Vanligast är dock polarhund eller Siberian husky, eftersom det är hundraser som avlats fram just för att dra slädar.

Hundarna är spända framför släden med lösa linor, och styrs av föraren med kommandon. Därför är det extra viktigt att ha bra ledarhundar, som tydligt uppfattar de kommandon som föraren ger, och därför leder de andra hundarna i rätt riktning.

Det finns fyra klasser inom slädhundsracing: fyrspann, sexspann, åttaspann och en öppen klass där man kan köra med valfritt antal hundar. Det går att tävla i både sprint- och distanskörning. I den förra varierar längden på sträckorna mellan fem och 25 kilometer.

I distanskörning är sträckorna längre, och loppen är ofta uppdelade på flera dagar. Dagsetapperna är vanligen mellan fyra och tio mil, och föraren övernattar tillsammans med sina hundar ute i naturen.

Slädhundstävlingar

Den längsta tävlingen i Norden är Finnmarksløpet i Norge, med en sträcka på 100 mil. Det mest kända hundslädloppet är dock troligen Iditarod Trail, som går från Anchorage till Nome i Alaska. Loppet följer delvis olika sträckor: den norra sträckan jämna år, och den södra sträckan udda år. Därför skiljer sig den totala sträckan något åt beroende på år: den norra är 179 mil, och den södra 182 mil. Större delen av loppet körs dock på samma sträcka varje år.

Även på den europeiska kontinenten är hundslädeskörning populärt, och det finns flera tävlingar i alperna. En av de mest populära är La Grande Odyssée (Den stora resan) är en 90 mil lång kapplöpning genom alperna i Schweiz och Frankrike. 2008 vanns loppet av svensken Petter Karlsson, till vardags boende i Slussfors i Lappland.