Bästa rasen för jakt?

Vilken hundras är den bästa rasen för jakt? Enligt nya rön ska det faktiskt inte spela någon roll vilken ras man använder sig av utan det hela handlar om hur man tränar sin hund – ju mer träning desto bättre jakthund med andra ord!

hundar-siluetterAtt säga vilken hund som är den allra bästa för jakt ger upphov till många svar eftersom att alla jägare nog tycker olika och har sina egna teorier om vilken ras som är bäst lämpad för ändamålet. Kanske är det också därför som tidningen Svensk Jakt tillsammans med Svenska Kennelklubben nu tagit på sig uppgiften att skicka ut en enkät till 5 000 slumpmässigt valda medlemmar i Jägareförbundet just i syfte att ta reda på hundens betydelse vid jakt. Precis som att man även tar reda på vilken hundras som är vanligast bland jägarna, för visst är det vanligt att jaga med hund. Hos till exempel jaktbutiken Fähallen Jakt online finns massvis av olika jaktprylar både till människa och hund – vilket är en indikation på hundens betydelse under jaktsäsongen. Men vilken hundras är då bäst lämpad för jakt? Ingen speciell om man frågar hundinstruktören Johan Eklöf.

Träning viktigare än ras

I tidningen Skogsaktuellt skriver hundtränaren Johan Eklöf att det inte spelar någon roll vilken hundras man väljer när det är dags för jaktsäsong. Vad han menar är att det hela handlar om träning och att det går att träna i princip alla hundraser till att bli duktiga jakthundar. Men för vissa raser får man självklart ägna mer tid åt träning än åt andra. Dock ska minnas att alla hundar har en medfödd nedärvd jaktinstinkt och den är det som man ska locka fram till ytan när man tränar sin hund. Samtidigt ska man heller inte glömma att ta hand om sin vovve ordentligt, speciellt nu i vinterkylan. Vissa hundar kräver, som de flesta ägare nog redan vet, mer omvårdnad än andra nu när kylan tränger på allt tydligare i landet. Och ska man dessutom jakttränahunden är det extra viktigt att hunden är välmående och orkar hålla sig pigg och alert. Men hur ska man ta hand om sin vovve på allra bästa vis? Det är något som man från ett försäkringsbolag tipsar om i ett pressmeddelande hos MyNewsDesk.

Så tar du hand om din hund i jakttider:

  • hundarInnan hunden går ut i skog och mark – se till att anpassa hundens foder och vatten för aktiva dagar, och se även till att portionera ut maten under hela dagen så att hunden orkar hålla igång. Tips är att ge en fjärdedel foder på morgonen, och sedan en fjärdedel under dagen och sen de två resterande fjärdedelarna på kvällen. Vatten ska hunden självklart utfodras kontinuerligt med under hela dagen!
  • Uppvärmning är nyckeln för att hunden ska orka – att sätta igång jakten på en gång är inte en bra idé, börja med uppvärmning i små etapper för att hunden ska bli varm i kläderna och hålla igång sin jaktinstinkt och sitt intresse.
  • Låt hunden varva ner efter jakten – en dag i skogen med nosen i backen gör hunden uppe i var och därför är det bra att varva ned efter jaktdagen med en långsam promenad för att lugna hunden och bättra dennes återhämtning.
  • Pyssla om med massage och stretch – precis som för oss människor blir hunden trött i kropp och leder efter en dag i skogen, se därför till att pyssla om vovven hemma för att få igång blodgenomströmningen och öka syresomsättning fr att slippa öm och stel kropp. För precis som för människor är detta ett bra sätt att minska muskelspänning och förebygga förslitningsskador.