Dags för koppel

Det finns en hel del regler som en hundägare måste känna till, till exempel är det koppeltvång på hunden under vissa perioder – och en sådan har börjar nu.

”Hundägare har strikt ansvar för sin hund. Det innebär att du till och med kan hållas ansvarig för skada som hunden orsakar även om någon annan har hand om den. I ansvaret ingår också att känna till vilka lagar och regler som gäller.” läs mer här.

Beagle i koppelNu är det dags att koppla din jycke, under perioden 1 mars till 20 augusti är det nämligen lag på att hunden ska ha koppel, eller i alla fall att du som hundägare måste ha extra stor uppsikt över din hund när ni vistas i naturen. Det är något som gäller för alla hundar, likaså jakthundar men med vissa undantag. Till exempel om du ska jaga med hund är det okej att göra detta under den period som jakten är igång. Men är ni bara ute på promenad måste kopplet vara på – om din hund inte är extremt lydig, vilket innebär att den är så pass lydig att den i princip bär ett osynligt koppel när ni är ute och det är det faktiskt få hundar som är.

Det finns undantag

Något som kan vara bra att ha koll på är att det finns en hel del undantag från koppeltvånget. Exempelvis är det undantaget när jakt råder, som nämnt ovan. Och du får även ha hundarna lösa vid tillåten jaktträning på speciella platser under särskilda tider vilket är något som regleras av jaktförordningen. Hunden slipper även koppel vid spårning eller apport när hunden står under hundförarens kontroll och främst då för att hitta fällt vilt under jakt. Om hunden används för att valla tama djur behöver heller inget koppel vara på, det hindrar hunden i dennes arbete och varje länsstyrelse har möjlighet att ge fler undantag än så. Men kom ihåg att ha full koll på din hund oavsett om koppeltvång råder eller inte – det är bäst för både dig och din hund och alla ni möter.