Låt hunden följa med till Stockholm

Det ska vara enkelt att ta med hunden på besök till huvudstaden. Ändå tvekar många inför möjligheten att ta med sin hund. Med några tips och en karta kan besöket göras både lätt och roligt.

När de större städerna åter välkomnar besökare går det bra att ta med hunden på Stockholmsbesöket och göra vistelsen bra för alla. Att semestra med hunden som sällskap har blivit allt vanligare och antalet hundar i Stockholm har ökat det senaste året. Stockholm är till stor del anpassad för hundägare och det finns mycket för hundägare att göra. Utöver flertalet hundrastgårdar finns vissa caféer som tillåter att hunden följer med in. Om boende önskas finns hundvänliga hotell. När hunden inte kan följa med finns hundhotell där hunden kan lämnas tillfälligt, något som är särskilt uppskattat för ljudrädda hundar på nyårsafton.

Så reser hunden tryggt

Oavsett om resan till Stockholm görs med bil, tåg eller buss finns det många saker att tänka på. Resan ska vara bekväm och säker både för hunden och medpassagerare. Djur som inte är vana vid städer tränas sällan inför den miljö de kommer ställas inför. Det orsakar mycket stress som kan undvikas. Jordbruksverket reglerar säkerheten för djur som transporteras. Vid transport i bil ska hunden skyddas från bagage och kraftiga inbromsningar genom en bur eller vara fastspänd i en tom del av bilen. Hos apotek finns receptfria hjälpmedel för att dämpa åksjuka och oro. Stockholms lokaltrafik har egna regler om hur djur får tas med på resan och de är viktiga att kolla upp så att oväntade problem kan undvikas. På tåg ska djur ofta vistas i en särskild vagn eller kupé. I bussen hänvisas djur till bussens bakre del. Stressade hundar kan behöva bära munkorg för att trygga säkerheten för medpassagerare. Vid besök i köpcentrum är det bättre att en närstående passar hunden istället för att binda upp den och lämna den ensam utanför. Var gärna ute i god tid och läs på för att göra besöket bra för dig och din hund.