Draghundskörning

Intresset för alla typer av friluftsliv ökar ständigt i Sverige. Därför är det inte heller förvånande att fler och fler svenskar får upp ögonen för draghundskörning.

Nordisk stil

Även om man bara har en hund kan man tävla med den. Det finns något som kallas nordisk stil, där hunden drar en pulka och föraren åker skidor efter den. Inom denna idrott finns det en specialklass, linkörning, där man kör med en lina mellan hunden och föraren. För det mesta tävlar man med raser som vorsteh, schäfer och dobermann, även om polarhundar också förekommer. Det går dock att tävla med nästan vilken ras som helst.

Utrustning

För att prova på draghundskörning behövs egentligen inte särskilt mycket utrustning. Men precis som i alla andra sporter blir upplevelsen bättre ju bättre utrustning man har. Det gäller dels föraren, men framför allt hundens utrustning.

Selen är troligtvis den viktigaste enskilda delen när det kommer till framgångsrik draghundskörning. Om man bara vill prova på kan man använda i stort sett vilken sele som helst som man har liggande. Men vill man satsa på draghundskörning, antingen som sport eller som ren motion för sig själv och sin hund, bör man välja en s.k. Nome-sele, sydd efter hundens mått. En välsittande sele ska nämligen låta hundens skuldror röra sig, och placera draget över bröstet och bogarna.

Skalmen förbinder pulkan med hundens sele, och är för det mesta gjord i aluminium eller glasfiber. Bågen på skalmen stabiliserar pulkan, så att den inte välter. Vid tvära svängar och omkörningar kan dock föraren behöva stödja ekipaget genom att hålla bågen upprätt.

När det kommer till pulkan finns egentligen bara två krav vid tävlingar: innermåttet ska vara 115 cm på längden, och vid tävling ska den vara lastad med 15 eller 20 kilo, beroende på hundens kön. Vanligast är att pulkorna idag är byggda i glasfiber, och man kan välja att köpa en hel pulka eller plocka ihop sitt ekipage av separata delar.

Linan som förbinder hunden med åkaren i linkörning ska vara elastisk, eftersom hunden annars känner ett ryck när den drar. Många hundar har också lärt sig att inte dra i kopplet, och kan då tro att de är kopplade när de spänts med en icke-elastisk lina.