Att tänka på vid hundköp

Går du i tankar om att skaffa hund? Då finns en hel del saker du bör känna till innan du väl tar hem en liten valp.

valparI tidningen Amelia har man nyligen skrivit en humoristisk artikel om hur man ska skaffa hund istället för att skaffa sig en partner. Men om man går i tankar om att skaffa sig en liten valp finns det många saker som man bör tänka igenom innan man gör slag i saken. Många djurvänner som vill skaffa sig en hund gör nämligen detta utan att egentligen tänka på konsekvenserna och vad det faktiskt innebär att ta sig an det ansvar som också medföljer. Till exempel skriver tidningen Västerbottens-Kuriren om hur det viktigaste är att tänka efter före när man väl tänker sig att skaffa hund. Bland annat måste man fundera över om vilken sorts hund man vill ha och då inte enbart gällande ras. Något som många exempelvis glömmer bort att göra är att fundera över hur aktiv hunden väl är som man köpt eftersom vissa hundar har mer energi och behöver mer motion än andra, vilket gör det väldigt viktigt att tänka just ur detta perspektiv också. Ett tips är att kontakta en veterinär i Stockholm, eller vilken ort man nu befinner sig på, och faktiskt fråga dem om råd i frågan. En veterinär har ofta erfarenhet om olika sorters hundraser och har goda kunskaper i vilken sorts hund som kräver vad – både i form av motionsbehov, foder och personlighetsdrag. När valpen sedan är köpt ska denne också ses över av din veterinär genom hälsokontroller och vaccinationer, något som den också ska ha fått från sin uppfödare.

Checklista för dig som vill skaffa hund

När man ska skaffa hund finns som sagt en hel del saker att tänka igenom innan, och något som kan vara skönt att ha till hands när man går i dessa tankar är en ordentlig checklista att checka av innan man bestämmer sig. Det är något som tidningen Allas har knåpat ihop och deras bästa frågor att ställa till sig själv är:

  1. Har jag tid för en hund? En hund får inte vara själv mer än fem timmar per dag och under de fyra första månaderna kan man inte lämna hunden ensam alls.
  2. Har jag tillräckligt bra ekonomi för att ha råd med hund? Yes, hunden kostar pengar och inte bara att köpa utan uppskattningsvis kostar en hund upp till 30 000 kronor per år att ta hand om.
  3. Passar hunden in i mitt liv de närmaste 15 åren? En hund lever länge och blir vanligtvis mellan 10 och 15 år gammal och har man andra planer i livet som resor och äventyr kanske en hund inte är det bästa man ska köpa.