Jägare hittar bortsprungen hund

En jägare i Bogesund hittade bortsprungen jakthund som varit försvunnen i hela åtta dagar, och visst blev det ett kärt återseende med en ytterst tacksam hundägare – men historien kunde ha slutat allt annat än lyckligt.

Under en jaktdag för oerfarna jägare försvann hunden Alina spårlöst och trots stora sökinsatser fanns hon ingenstans att hitta. Men åtta dagar senare återfanns hon av en ren slump. Hundföraren Tomas som ofta är funktionär på Bogesunds jaktgård var ute och jagade med sina hundar och noterade hur de reagerade annorlunda vid en vass. I stället för att markera på ett sätt som visar att de stött på till exempel ett vildsvin så viftade hans hundar på svansen vid vassen. Och ju närmare Tomas gick, ju mer kunde han se av vad som fanns där vis vattenbrynet. Vad han bland annat kunde notera var likt jaktutrustning som hundar bär vanligtvis i form av en spårlina, men detta ver ingen jakthund som hittades. Det var den lilla treåriga pinschertiken Alina som försvunnit åtta dagar tidigare i samband med en promenad nära Bogesunds slott.

”– När jag såg spårlinan befarade jag det värsta, men när jag kom längre in i vassen tittade hunden upp på mig och hälsade. Spårlinan hade trasslat in sig i vassen, så hon hade fastnat och kunde inte ta sig därifrån.” läs mer.

Ett kärt återseende

När Tomas närmar sig platsen vid vassen där hans hundar befinner sig befarar han det värsta, men när han kommer nära hittar han Alina vid liv, och vid förvånansvärt gott mod. Hon hade trasslat in sig i sin spårlina som var fäst i hennes sele och satt helt enkelt fast i vassen där linan trasslat in sig. Så allt Tomas behövde göra var att ta loss henne och sedan kunde Alina återförenas med sin otroligt oroliga ägare senare samma dag. Till tidningen Svensk Jakt säger ägaren att veckan som passerat varit kaotisk och oron hög, samtidigt som man både ordnat skallgång och sökt efter Alina med både drönare, kanot och specialisthundar utan att det gett några resultat. Hans rädsla var att hunden drunknat, och hade jägaren Tomas inte hittat henne hade historien inte slutat så lyckligt som den nu gjort. Alina mår under omständigheterna bra och befinner sig hemma på husse och mattes soffa och myser.